het natuurgebied
De Maashorst staat bol van de bijzondere natuur en cultuur
De Maashorst is een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Noord-Brabant. Een gebied met een prachtige rustige natuurkern, bossen en heidevelden, stuifduinen, vennen en oude dreven. De natuurkern wordt omgeven door een continue veranderend landschap en de kernen van de gemeenten Bernheze, Maashorst en Oss. Elk met zijn eigen cultuur, historische schatten en unieke kenmerken.
natuurlijke hoogtepunten
Een gebied waar de natuur het voor het zeggen heeft. Waar bomen, planten en dieren de baas zijn. Net zoals vroeger. Waar vind je dat nog in Nederland? In De Maashorst.
Hét oergebied in Brabant. Wandel door de bossen, over torenhoge stuifduinen en baan je weg langs de unieke breuken en wijstgronden. Laat de schoonheid van de natuur op je inwerken en ervaar het OERgevoel!
cultuur(historie)
De afgelopen jaren zijn op diverse plaatsen in De Maashorst spectaculaire archeologische vondsten gedaan. Tastbare herinneringen uit de (pre)historie.
In de loop der eeuwen is het natuurgebied door toedoen van de mens flink veranderd. De mens was al vroeg actief in het gebied. Daarvan getuigen ook de archeologische vondsten die hier zijn gedaan. Zo vonden archeologen vorstengraven uit de vroege ijstijd, een begraafplaats uit de late prehistorie, het grootste bronsdepot van Nederland uit de Romeinse tijd en een aantal vergeten dorpen uit de middeleeuwen.
planten en dieren
De Maashorst is een divers natuurgebied met een variatie van bos, heide, open gebieden en stuifduinen. Deze variatie zorgt voor een grote verscheidenheid aan planten en dieren.
Het streven voor De Maashorst is procesnatuur. Hierbij wordt de ontwikkeling van de natuur vormgeven door natuurlijke processen. Het idee is dat de mens de optimale voorwaarden schept en de natuur zelf de ontwikkeling ervan bepaalt. Natuurlijke processen kunnen hun gang gaan en er vindt weinig of geen onderhoud plaats. Dode bomen blijven bijvoorbeeld liggen en vergaan in het gebied. Dit biedt een voedingsbron of woonplaats voor andere soorten.
Geschiedenis
Natuurgebied De Maashorst. Heidevelden, weiden en bossen, hoogteverschillen en open vlakten, waterpartijen en beekjes. Oeroud, maar vormgegeven door de mens.
Allemaal grijpen ze terug op de eeuwenoude historie van De Maashorst, waarin het de bewoners waren die het gebied in de loop van vele eeuwen vorm gaven. Waren het in de prehistorie jagers die door De Maashorst trokken, later kwamen er complete nederzettingen van boeren en Romeinen. In de vroege Middeleeuwen was het zo goed als verlaten. Maar de mens keerde aan het einde van de zesde eeuw terug.
deelgebieden
Binnen De Maashorst zijn verschillende deelgebieden te vinden, met eigen karakteristieken en kwaliteiten. We onderscheiden de volgende drie gebieden:
- Herperduin – het noordelijk deel van De Maashorst – in de gemeente Oss.
- Hooge Vorssel – het westelijke deel van De Maashorst – in de gemeente Bernheze
- Zuidelijk deel van De Maashorst – tussen de dorpen Schaijk, Uden, Nistelrode en Zeeland – in de gemeente Maashorst.