Het Duits Lijntje kent een veelbewogen historie van ruim een eeuw. Het Duits Lijntje biedt vele mogelijkheden voor recreatie. De spoorlijn is daarbij een centraal thema. Op en langs de spoordijk zijn paden om te wandelen en te fietsen in de prachtige natuur.
Tussen 1873 en 2004 werden afwisselend personen en goederen vervoerd over deze unieke oost-westverbinding. Leden van koningshuizen en tsarenfamilies reisden via het Duits Lijntje om elkaar te bezoeken. Nederlandse en Duitse pelgrims wisten hun weg te vinden naar bedevaartsplaatsen als Kevelaer en bezochten de processies in Boxmeer, Handel en Boxtel.
De sneltreinen passeerden station Uden met een snelheid van 120 km per uur. De meeste lokale treinen stopten wel in Uden. Deze stoptreinen waren voor Uden erg belangrijk voor het goederenvervoer, in verband met de veemarkten, de kersenveiling en de kunstmestfabriek van Coenen & Schoenmakers.
In 1946 werd de busdienst Veghel-Oeffelt via Uden geopend en daarna was het langzaamaan gedaan met het passagiersvervoer. Het personenvervoer werd officieel opgeheven in 1951. In 1976 kwam er nog er één personentrein tot Uden; dat was de ‘Leutexpress’ (Carnaval).
Aan de Burenstraat in Uden zijn nog de Andreaskruisen van de overweg van het voormalig Duits Lijntje te zien. Ter nagedachtenis hieraan is aan de Klemvogel een speeltuin aangelegd, die moet herinneren aan het station, dat iets verder ten oosten van Uden lag. Er is een perron met het bordje Uden. Het pad van de speeltuin ligt in het staal van het spoor.
De rails mogen dan verdwenen zijn, de omgeving van de Houtvennen ademt nog volop het Duits Lijntje. Achter de Steltenberg is ‘wachtpost 29’ zichtbaar en daar is de oude spoordijk te vinden.