Natuurgebied De Maashorst ligt in het Geopark Peelhorst en Maasvallei. In dit Geopark beleef je de geschiedenis van de aarde. Je kunt zien dat de aardkost beweegt.
Bij het Annabos in Uden zie je bijvoorbeeld hoogteverschil en komt ijzerrijk grondwater omhoog. Door de bewegingen is er een breukenstelsel in de bodem. De Peelrandbreuk is de bekendste breuk.
Dorpen langs de Peelrandbreuk ook in Maashorst
In Nederland is het ondergrondse breukenstelsel een uniek geologisch fenomeen. Het is nog altijd actief en beïnvloedt de waterhuishouding, de natuur en het cultuurlandschap. Het Geopark Peelhorst en Maasvallei vertelt dit verhaal.
Vroeger was de peel door de breuken in de ondergrond ontoegankelijk. Hoogveen en laagveen zorgden voor een groot moeras. Alleen langs de Peelrandbreuk konden mensen wonen en ontstonden dorpen. Oss en Bernheze liggen bijvoorbeeld precies langs de breuk.
Unieke Wijst zichtbaar in Annabos
Langs de breuken wordt het grondwater naar de oppervlakte geduwd en ontstonden natte gebieden op de horst (hoog) en droge gebieden op de slenk (laag). Dit unieke verschijnsel heet wijst. In natuurgebied De Maashorst zie je het effect van wijst bij voorbeeld in het Anna bos. Hier komt ijzerrijk grondwater omhoog. Dit kwelwater zorgt voor verschillende effecten.
In en om het Annabos is het extra nat. Je vindt er dan ook specifieke plantensoorten: bittere veldkers, moerasmuur, lippenmos en beekstaartjesmos.
Bij het oude oer parochiecentrum in Uden lagen oude akkercomplexen tussen parallelle breuken in de breukenzone. De kwel is hier matig omdat de druk zich verdeelt doordat er meerdere breuken zijn. Bij Slabroek profiteerden ze van het kwelverschijnsel.
De onderstaande video is opgenomen in het Annabos en vertelt je meer over wijst.
Verschillende wandelingen in natuurgebied De Maashorst leiden je langs dit Wijstverschijnsel. Loop bijvoorbeeld de Berg en Breukroute langs wandelroutepunten 43 – 97 – 6 – 27 – 1 – 2 – 46 – 42 met vlonderpaden door de natte delen.
samenwerken aan geopark peelhorst en maasvallei
Juist omdat het zo uniek is en er heel veel te vertellen en beleven is, werken gemeentes uit Noord-Brabant en Limburg, twee waterschappen en de Provincie Brabant samen aan de oprichting van Geopark Peelhorst en Maasvallei. Zo willen we het unieke landschap zichtbaar en beleefbaar maken. Een Geopark helpt om de identiteit van de streek in zijn totaliteit verder te ontwikkelen. We streven er ook naar om inwoners en stakeholders uit te nodigen om initiatieven te ontwikkelen die verbonden zijn met de missie van het Geopark. Uiteindelijk is het ultieme doel het verkrijgen van de UNESCO Geopark status.
huidige stand van zaken
Er is al veel werk verzet en er moet nog veel meer gebeuren voor het Geopark. Meer hierover lees je op Peelhorstenmaasvallei.nl.
Onlangs kwam het Nederlandse Forum Unesco Global Geopark voor een veldbezoek naar het Geopark Peelhorst en Maasvallei. Een fysieke kennismaking met het gebied om te beoordelen of het Geopark klaar is voor het maken van het bidbook. Zij gaven veel tips en aandachtspunten. Deze helpen het programmateam bij het doen van een definitieve aanvraag van de UNESCO Geopark status.
meer informatie
- Link website: Unieke Wijstgronden | Natuurgebied De Maashorst
- Wil je meer te weten komen over het Geopark? Bezoek dan de website: Geopark – Het barst hier van de breuken (peelhorstenmaasvallei.nl)