Na regen komt zonneschijn. De Udensedreef en het Slingerpad zijn weer bruikbaar voor fietsers en wandelaars. De vele regen heeft grote voordelen voor het natuurgebied De Maashorst. Het is ook belangrijk om het water vast te houden. Over de extreme regen én langdurige droogte in het natuurgebied vertellen we graag meer.
Meer info
Extreem veel regen
Eind 2023 en heel 2024 regende het extreem veel. Dat water is in het natuurgebied heel welkom. Het natuurgebied verdroogt al lange tijd doordat het grondwaterpeil te laag is. Een probleem voor natuur en landbouw. Afgelopen jaren waren vennen bijna leeg of helemaal droog. Bomen gingen door de droogte dood. Agrariërs moesten hun gewassen besproeien.
Veel planten en dieren terug
Nu is het tegenovergestelde aan de hand. Door alle regen steeg het grondwaterpeil en verzadigde de bodem. Dit gaf overlast op paden en ook voor de agrariërs in en rond het natuurgebied. Al het water is juist goed voor de natuur. We zien veel planten en dieren terug die juist het juist goed doen met al dat water. Zoals padden en dodaars. Het water helpt onze natuurbeheerders doordat op sommige plekken jonge boompjes lang met de wortels in het water staan en daardoor doodgaan. Er ontstaan weer nieuwe open plekken, die zo belangrijk zijn in de ontwikkeling van de diversiteit van het natuurgebied.
Water beter vasthouden
Belangrijke vraag is hoe we in de toekomst deze extreme hoeveelheid water goed vast kunnen houden. Het watersysteem in de Maashorst is nog niet goed ingericht voor dit soort extreme weersomstandigheden.
Omdat de bodem nu verzadigd is kan er bijna geen water meer bij én blijft er water op het land staan. Als het weer droog wordt, daalt ook het grondwaterpeil snel. Want de bodem houdt het water voor langere tijd nog niet goed vast. Voor de natuur en de agrariërs is dat wel nodig als er weer een drogere periode komt. Voor het natuurgebied en de omliggende gebieden is het belangrijk om het watersysteem toekomstbestendig te maken. Een proces dat veel tijd nodig heeft. De effecten zijn niet na één natte of één droge zomer uit te lezen.
In samenspraak met de omgeving maakte het waterschap Aa en Maas een plan met maatregelen. Sommige maatregelen worden nu nog aangepast om zo beter en flexibeler op extreme situaties in te kunnen spelen. Op de website van het waterschap lees je meer over deze maatregelen: www.aaenmaas.nl/in-jouw-buurt/projectenkaart/maashorst/
Wat doen we ondertussen met de paden?
In 2025 staat verbreding van de Udense dreef op de planning. We onderzoeken daarom nu de mogelijkheden om meteen iets aan de wateroverlast op het laagste punt van het fietspad te doen.