Op 29 oktober was de tweede informatie- en participatieavond voor natuurgebied De Maashorst, De Ontmoeting. Ruim 100 mensen bezochten de avond in De Boshut/Barn in Schaijk. Lees hier wat er deze avond aan bod kwam.
waar werken we aan
Wethouder Jeroen van den Heuvel vertelde kort wat er met de input van de eerste Ontmoeting is gedaan:
Recreeren:
- In maart werd gevraagd om wandelroutes uit te breiden. Er zijn themaroutes vanuit het natuurcentrum. In het gebied komen geen nieuwe kleurenroutes of extra wandelroutes. Uitbreiden van wandelroutes is mogelijk in het gebied rond De Maashorst, de levendige schil. Het natuurgebied is aangesloten bij wandelknooppunten-netwerk, dat biedt mensen de mogelijkheid om ook zelf een route te maken. Wie wil, kan zelf initiatieven ontwikkelen voor de levendige schil, zoals wandelen over boerenland.
- Er komen nieuwe entreeborden waarin de wens is meegenomen om met een QR-code te werken zodat ook actuele informatie gegeven kan worden.
- Diverse groepen van recreanten deelden ideeën in maart. Deze ideeën worden betrokken bij de uitkomsten van het bezoekersstromenonderzoek en de recreatieve kansenkaart.
Honden:
- Er werd in maart gevraagd om meer en grotere losloopgebieden voor honden. Met de resultaten van de enquête over hondenlosloopgebieden die in het voorjaar is gehouden, kijken we waar aanpassingen en verbeteringen mogelijk zijn. We kijken bijvoorbeeld naar de mogelijkheden voor een groot hondenlosloopgebied. Dit kan ook ergens buiten het natuurgebied komen.
- Als antwoord op de vraag naar duidelijke informatie over de losloopgebieden maken we nu een digitale kaart en verbeteren we de entreeborden en informatie via de socials (facebook en instagram) en www.natuurgebieddemaashorst.nl.
- Ook is het aangelijnd hebben van de honden en controle daarop een aandachtspunt. Naast de reguliere handhaving organiseren de partners vier handhavingsdagen per jaar. Zaterdag 26 oktober was er bijvoorbeeld één, lees er hier mee over: Honden aan de lijn in De Maashorst.
Projecten:
- In maart werd gevraagd om iets te doen met een vleermuizenverblijf. We kijken nu naar de mogelijkheden voor een extra vleermuizenverblijf in de buurt van de bestaande, omdat dit versterkend werkt. Dit doen we in samenwerking met vrijwilligers.
- Er werden vragen gesteld over het zichtbaar maken van de breuk. Een heel mooi idee waarin we ook particulier initiatief aanmoedigen en wijzen op de subsidiemogelijkheden voor particuliere initiatieven in de levendige schil, zoals LEADER-subsidies.
- Op dit moment is het ontwerp van twee rolstoelpaden klaar en gaat de uitvoering starten. Voor een derde wordt nog verder onderzocht of we die kunnen realiseren.
actueel
Jeroen van den Heuvel is kort ingegaan op de ontwikkelingen rond het natuurcentrum. Ernest de Groot van het Waterschap Aa en Maas kwam uitleggen dat we steeds vaker te maken krijgen met weersextremen. Lange droge periodes zullen zich afwisselen met flinke regenbuien. Voor landbouw en natuur in en om De Maashorst is het belangrijk het watersysteem hierop in te richten, en toekomstbestendig te maken, om zo goed mogelijk op die weerswisselingen te kunnen reageren. Ook om verdroging tegen te gaan. Daarom voeren we binnenkort een aantal maatregelen uit. Het is een proces dat veel tijd nodig heeft en waarvan de effecten niet na één natte of droge periode uit te lezen zijn. Het waterschap was ook de hele avond aanwezig met een informatietafel waar mensen vragen over water konden stellen.
Bij een tweede informatietafel waren de hele avond boswachters beschikbaar om vragen over natuur en beheer in het gebied te beantwoorden.
Video van de avond
bezoekersstromenonderzoek
Bureau Buiten voerde afgelopen maanden het bezoekersstromenonderzoek uit, omdat we inzicht willen krijgen in de bezoekersstromen in relatie tot de zonering van het natuurgebied en het gebruik en de waardering van de voorzieningen in het gebied. De zonering gaat over de natuurkern waar de nadruk ligt op rust een stilte en de natuurschil waar meer mogelijkheden zijn voor recreatie. Het gebied rondom De Maashorst, de levendige schil, willen we landschappelijk en recreatief aantrekkelijker maken.
De resultaten van het onderzoek helpen om beter te sturen op spreiden en geleiden van bezoekers en om ervoor te zorgen dat het aanbod voor recreanten optimaal aansluit op hun behoeften.
Over het geheel genomen heeft De Maashorst een gemiddeld aantal bezoeken per hectare (vergeleken met andere gebieden). De natuurschil heeft een gemiddeld tot hoge bezoekersdichtheid, waarbij vooral de entrees en twee hondenlosloopgebieden hoog zijn en het overige deel gemiddeld. In de natuurkern is het rustig. De zonering (kern, natuurschil) werkt dus goed.
Per deelgebied is een nauwkeurige analyse gemaakt die je in de Powerpoint kunt teruglezen.
Het onderzoek leidt tot aanbevelingen voor het verlagen van recreatiedruk in de natuurkern en het versterken van recreatieve voorzieningen op de gewenste plekken. Dit wordt vertaald in een recreatieve kansenkaart. Het eindrapport wordt eind 2024 opgeleverd.
drie themasessies
De gasten konden in twee rondes kiezen voor 3 verschillende themasessie: de recreatieve entree Palmstraat, monitoring van de flora en fauna en aan de slag met de resultaten van het bezoekersstromenonderzoek. Voor alle thema’s was veel belangstelling.
Entree: Palmstraat
Om de recreatiedrukte te spreiden over het natuurgebied kan aan de Palmstraat in Schaijk een nieuwe recreatieve entree met een combinatie van recreatieve en ondersteunende functies worden gerealiseerd. Zoals horeca, sport en spel, en parkeren. De projectleider gaf informatie over het proces en beantwoordde vele vragen. Gemeente Maashorst werkt de komende maanden de kaders verder uit, Daarna kan via een aanbesteding aanbesteding een marktpartij gevonden worden die de locatie echt gaat ontwikkelen. Voor dit project wordt ook een participatietraject opgestart.
Monitoring
Bosgroepen en stichting Natuurorganisaties De Maashorst vertelden wat en hoe zij monitoren:
- Natuurkwaliteit en biodiversiteit
- Beheermonitoring
- Project- en onderzoeksmonitoring
- Hydrologisch meetnet
In de vorm van een kennisquiz werd meetinformatie gedeeld. Bijvoorbeeld dat in een bepaald telvak de vink als broedvogel hier het meest is geteld. Of dat er bij de inventarisaties in de jaren 1980 – 2010 – 2020 een toenemend aantal plantensoorten is gevonden: 443 – 524 – 615. En dat er 39 libellesoorten zijn gevonden.
Bezoekersstromenonderzoek
In de plenaire sessie vertelt Bureau Buiten over de resultaten van het bezoekersstromenonderzoek. In deze themasessie keken mensen mee naar de recreatieve kansenkaart die op basis van het onderzoek is gemaakt en gaven zij tips en suggesties mee op kaarten van het natuurgebied. Ook werd er meegedacht over het optimaliseren van de bestaande entrees.
Foto's van de avond
Twee keer per jaar Ontmoeting voor alle betrokkenen bij natuurgebied
Twee keer per jaar organiseren de partners van het natuurgebied een brede informatie- en participatieavond. Alle inwoners, ondernemers en belangengroepen zijn welkom. Tijdens deze bijeenkomsten staan de verschillende ontwikkelingen en de stand van zaken van activiteiten en projecten in het natuurgebied centraal. Bezoekers kunnen ideeën en tips delen en meedenken over specifieke projecten.
Voor de organisatie van die ontmoeting nemen we de tips van de evaluatieformulieren die door deelnemers zijn ingevuld mee. Was je bij de bijeenkomst en vulde je nog geen evaluatie in? Dat kan hier nog tot eind november. Zo proberen we iedere keer weer verbeteringen in De Ontmoeting aan te brengen.