Welke soorten planten en dieren kun je tegenkomen als je wandelt in De Maashorst? En waarom zijn ze zo nuttig? We stellen er vier aan je voor.
Grauwe klauwier lijkt op Zorro
De grauwe klauwier lijkt een beetje op Zorro met zijn zwarte oogmasker. Hij heeft een grijze kop, een lichtbruine rug en een beige tot lichtroze buik. Zoals bij veel vogels is het mannetje iets feller van kleur dan het vrouwtje. Hij is iets groter dan de huismus.

De grauwe klauwier voelt zich thuis in De Maashorst. Dat komt omdat hij graag leeft en broedt in dichte begroeiing; het liefst nog met veel doornen en stekels zodat hij veilig is voor roofdieren. De vele struiken van mei- en sleedoorn, soms overgroeid met braam, voldoen daar prima aan. Als je hem wilt zien, speur dan met je verrekijker de toppen van de doornstruiken af. Daar zit hij graag op de uitkijk.
Das lust bijna alles
Overdag kom je hem niet snel tegen, dan zit hij in zijn burcht. Een burcht die wel honderd jaar oud kan zijn! Een gemiddelde burcht heeft zo’n drie tot tien ingangen, met gangen onder de grond van wel twintig meter lang. De das lust bijna alles. Bij het jagen eet hij wat zijn neus tegenkomt: regenwormen, slakken, noten, eieren en insecten die op dode dieren zitten.

Hij leeft vaak op de grens van natuur en cultuurlandschap zoals grasland of akkers; daar vindt hij de lekkerste hapjes. Wil je een das spotten? Ga dan in de zomer net na zonsopgang De Maashorst in. Als je heel stil bent en goed om je heen kijkt, zie je misschien zo’n zwart-witte das voorbij hobbelen.
Sleedoorn heeft prachtige witte bloemen
De eerste struik die in het vroege voorjaar in De Maashorst bloeit, is de sleedoorn. Prachtig witte bloemen zitten aan stekelige takken. Voor bijen en insecten is die vroege nectar erg welkom. Die doorns zijn voor ons vervelend en voor de natuur heel nuttig. In de beschutting van de doorns komen geen grote dieren. Daarom is dit voor veel planten een mooie plek om op te groeien.

In het najaar en ver in de winter groeien er kleine ‘pruimpjes’ aan de struik. En die worden door alle vogels opgepeuzeld. Nectar, doorns en pruimpjes: de sleedoorn heeft wel drie pluspunten!
Dodaars maakt zijn nest vast aan een waterplant
De dodaars is niet zo bekend. De fuut ken je waarschijnlijk wel – nou, de dodaars is de kleinste futensoort in ons land. Nu De Maashorst natter wordt, zien we de dodaars steeds vaker. Hij houdt namelijk van ondiep en beschut water met veel planten op de oever en in het water. Daar vindt hij beschutting en voedsel. En aan de waterplanten maakt hij zijn nest vast, zodat het niet wegdrijft. Handig!

De dodaars eet hoofdzakelijk insecten en larven, schelp- en schaaldieren, larven van amfibieën en kleine vissen van vijf tot zeven centimeter. Het meeste voedsel duikt hij op onder water. Na het broedseizoen komt de dodaars vaak in grotere groepen samen. Dit is ook de periode waarin je hem het beste kunt spotten.
Bekijk de hele special
