Voor procesnatuur is natuurlijke begrazing door grote grazers essentieel. In De Maashorst grazen taurossen, exmoorpony’s en wisenten. FREE Nature en Grazelands Rewilding zorgen voor deze kuddes. De kennis over het kuddebeheer wordt steeds vergroot. Vandaar dat Marleen Thomassen als vierdejaars student hier stage liep voor haar studie bos- en natuurbeheer aan hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. Ze vertelt je over haar stage onderzoek.
Onder begeleiding van FREE Nature onderzocht ik de interacties tussen de wisenten, taurossen en exmoorpony’s, en de bezoekers in de zuidelijke natuurkern (ten oosten van de Udensedreef). Dit deel was van september tot maart voor de tweede keer open voor het publiek. Voor een goed kuddebeheer is het belangrijk om te zien hoe de dieren reageren op de aanwezigheid van mensen. We noemen dat interacties. De beheerders stelden een protocol op om interacties objectief vast te leggen. Deze gebruikte ik om mijn onderzoek uit te voeren. Er staat heel precies in beschreven waar we op letten.
Het is een soort checklist waar ik, de Maashorstrangers en beheerders op aangeven welk gedrag de dieren vertonen als er mensen in de omgeving zijn. De helft van mijn tijd was ik ongeveer in het gebied, dan liep ik tot halverwege het opengestelde wandelpad. Daar had ik goed zicht op mensen die het wandelpad op gingen. Of ik liep verder naar het deel met hoger gras waar nogal eens wisenten liggen.
Dieren kijken op en grazen weer door
Bijna alle observaties vallen in de lichte categorie van reactie. Wat betekent dat de dieren bijvoorbeeld alleen opkijken. Ze zien dat er iemand is en dat de persoon doorloopt en grazen weer. Ze lieten zich niet verstoren in hun gedrag. Het onderzoek geeft inzicht in de meest prominente en de gemiddelde reacties van de kuddes. Dus als bij een groep van tien, twee dieren opkijken en de rest niet reageert, is het gemiddelde geen reactie. De dieren lijken redelijk gewend aan de aanwezigheid van mensen, wat belangrijk is voor de verdere openstelling van het gebied. Mijn eindrapportage is extra informatie voor de beheerders. Zij kunnen dit meenemen bij de verdere openstelling van het begrazingsgebied.
Iedereen is zo gedreven en gepassioneerd
Het was geweldig om de verschillende grote grazers te zien en te observeren. Ik leerde veel van de samenwerking met verschillende organisaties. Het was inspirerend om te zien hoe gepassioneerd en geïnteresseerd iedereen is. Nieuw en echt een extra plus was de samenwerking met veel vrijwilligers. Vaak had ik op de observatiedagen gesprekjes met Maashorstrangers waarin we onze ervaringen deelden.
Deze stage is een geweldige ervaring
Het is zeker een leuke stage geweest. Ik verwachtte minder buitenwerk. Al vind ik het heel leuk dat ik juist veel buiten was voor het onderzoek. Overweeg je ook zo’n stage? Als je van natuur en ecologie houdt, is het een geweldige ervaring.
Ik wist al dat ik bij een terreinbeherende organisatie met ecologie bezig wil zijn. Nu ik me verdiept heb in de begrazing vind ik het nog interessanter. En eerder dacht ik niet snel aan werken bij een gemeente. Nu denk ik, dat is ook leuk. Overheden zoals gemeenten en provincies zijn meer met natuur bezig dan ik altijd dacht.
ook stage lopen in het natuurgebied?
Marleen rondde haar stageonderzoek goed af, is nu haar afstudeerstage aan het doen en gaat zich daarna als beroepskracht inzetten voor mooie natuur. Heb jij interesse in een stage in natuurgebied De Maashorst? Mail naar [email protected].
Bekijk de hele special
