Op dit grafveld dat zowel bekend is onder de naam Paalgraven als Zevenbergen werden in de bronstijd en vroege ijzertijd regelmatig mensen begraven. Het ligt een paar honderd meter van het vorstengraf van Oss en werd in 2007 ontdekt. Onder één van deze zeven heuvels vonden archeologen voor de tweede keer in korte tijd een ongewoon rijk vorstengraf van bijna 40 meter.
archeologisch onderzoek
Het vorstengraf werd niet ter plaatse opgegraven, maar is in blokken gelicht en vervolgens in een laboratorium onderzocht. Door middel van röntgenonderzoek vonden de archeologen maar liefst 525 minuscule bronzen voorwerpen waarmee ze de details van een prehistorische begrafenis uit de vroege ijzertijd konden reconstrueren. Een unicum, want zoiets lukt maar zelden!
Bezoek het grafmonument
In 2011 zijn alle grafheuvels en palenrijen op hun oorspronkelijke plaats gereconstrueerd. De reconstructie laat de laatste gebruiksfase van het grafveld zien. Alle grafmonumenten zijn zichtbaar, alleen de palenkransen van de oudere heuvels zijn verdwenen. Ook het heideveld draagt bij aan het beeld zoals het er 2500 jaar geleden uit moet hebben gezien.
Vanaf de uitkijktoren kijk je uit over het paalgravenmonument en zie je het nabijgelegen Vorstengraf liggen. Een kunstwerk in de vorm van een brug verbindt de Paalgraven met het Vorstengraf van Oss. Ook staan er informatiepanelen bij het monument en op de wandelroute ernaartoe.
de cultuurschatten
De Maashorst staat bol van de bijzondere cultuur