De Maashorst is één van de grootste natuurgebieden van Noord-Brabant. Een gebied met een prachtige rustige natuurkern, bossen en heidevelden, stuifduinen, vennen en oude dreven. Dit natuurgebied is een belangrijk recreatiegebied voor inwoners uit de kernen van de gemeenten Bernheze, Maashorst en Oss.
Verschillende partners werken samen om het gebied duurzaam te ontwikkelen tot één van de meest bijzondere gebieden van Nederland.
Gemeente Bernheze
De Maashorst is voor Bernheze een belangrijk gebied, vanwege de natuur-, landschappelijke en ecologische kwaliteiten. Het gebied speelt namelijk een grote rol in het behoud en de versterking van de biodiversiteit. Ook voor het in balans houden van de waterhuishouding is het gebied belangrijk. We noemen het niet voor niets ook wel eens de ‘spons van de regio’.
Maar het gebied is ook belangrijk voor de leefbaarheid in onze gemeente en de regio. Veel inwoners trekken de natuur in, waar ze genieten van de rust of lekker sportief bezig zijn. En dan is er nog het economische belang. Juist omdat het voor velen zo’n aantrekkelijk gebied is, biedt het kansen voor ondernemers.
Redenen genoeg voor gemeente Bernheze, om ons samen met onze buurgemeenten en andere gebiedspartners, in te blijven zetten voor een gezonde en aantrekkelijke Maashorst. Zodat deze belangrijke kwaliteiten behouden blijven en onze inwoners en ondernemers er nu en in de toekomst van kunnen blijven genieten.
Gemeente Maashorst
Een groot gedeelte van het natuurgebied ligt in de gemeente Maashorst. Wij voelen ons dan ook verantwoordelijk om ons in te blijven zetten voor een duurzame ontwikkeling van dit bijzondere natuurgebied. Samen met de andere partners. We moeten zorgen dat de natuurwaarde behouden blijft, ondanks externe factoren zoals klimaatverandering. En in harmonie met de verschillende vormen van recreatie door inwoners en toeristen.
De Maashorst is één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Brabant. Ooit stroomde hier de Maas. Maar door een breuk in de aardkorst kwam de aarde steeds meer omhoog. Daardoor werd de Maas naar het oosten gedrukt en kwam het land alsmaar hoger te liggen. Die hoogte heet een horst. Vandaar de naam: Maashorst.
In de loop der eeuwen is het natuurgebied door toedoen van de mens flink veranderd. De mens was al vroeg actief in het gebied. Daarvan getuigen ook de archeologische vondsten die hier zijn gedaan. Nu krijgt de natuur hier weer de ruimte om zich te herstellen. Wisenten, taurossen en Exmoorpony’s, imposante grote grazers, zorgen ervoor dat het natuurlandschap weer wordt zoals het ooit was: wild, puur en authentiek. Met open plekken en donkere stukken bos. Met heidevelden en poelen. Een natuurgebied waar planten en dieren zich thuis voelen en waar de mens toeschouwer is.
Gemeente Oss
Wie voor het eerst kennismaakt met Oss ziet een moderne, ruim opgezette, groene gemeente met een hoog voorzieningenniveau. Wonen in Oss betekent stadse voorzieningen, dorpse gastvrijheid, goed bereikbaar en heerlijk thuiskomen.
Het natuurgebied Herperduin is ongeveer 400 ha groot, onderdeel van Natuurgebied De Maashorst, en eigendom van en in beheer bij de gemeente Oss. Vroeger was het een heide- en stuifzand- en landbouwgebied, maar vanaf het einde van de 19e eeuw is het beplant met grove den om het stuifzand vast te leggen en mijnhout te leveren. In het gebied zijn nog stuifzandrestanten aanwezig en ook zijn er enkele plassen, namelijk het Klompven en het Groot Ganzenven.
Daarnaast werken we met regionale partners in wisselende combinaties samen aan tal van projecten zoals de Duurzame Polder, De Meanderende Maas, ontwikkeling van De Maashorst, Recreatie en Toerisme, Erfgoed.
Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer beheert en ontwikkelt in opdracht van de overheid 270.000 hectare natuur en landschap in Nederland. Een grote verantwoordelijkheid waar we trots op zijn. En die we op de best denkbare manier willen uitvoeren. We laten graag zien wat we doen en hoe we dat doen en aan wie en op welke wijze we verantwoording afleggen. We beschermen de natuur, die we samen met 17 miljoen Nederlanders op een verantwoorde manier willen beleven en duurzaam willen benutten.
Een groot deel van de Maashorst is eigendom van Staatsbosbeheer. Unieke stukken zoals de Wijstgronden, het prehistorisch grafveld en grote delen van de begraasde wildernis zijn hier onderdeel van. De natuur mag hier grotendeels haar gang gaan. Wij vinden het belangrijk om de prachtige dieren en planten in deze natuur te beschermen.
Waterschap Aa en Maas
Natuurgebied De Maashorst verdroogt. Dit heeft effect op de landbouw en natuur in het gebied en op de gebieden eromheen. Om de verdroging tegen te gaan, voert waterschap Aa en Maas verschillende maatregelen uit. Die zijn erop gericht om regenwater beter vast te houden en het grondwaterpeil te laten stijgen. Denk hierbij aan het verondiepen van beken, aanpassen van stuwen en het verplaatsen of verwijderen van duikers.
Maar dit is nog niet voldoende. Daarom werken we ook aan extra maatregelen waar meer tijd voor nodig is. Zo onderzoekt het waterschap met de gebiedspartners de mogelijkheid tot het omvormen van naald- naar loofbos, zodat er minder verdamping plaatsvindt. Ook willen we regenwater meer laten infiltreren in de kernen rondom het natuurgebied. Daarnaast kan het herstellen van de Peelrandbreuk meerwaarde hebben voor de waterhuishouding in het gebied. Daarbij ontstaan kansen om de Peelrandbreuk zichtbaarder te maken in het landschap en de landschappelijke elementen terug te brengen die daarbij horen. Zo kunnen bezoekers meer leren over het gebied.