Met twee nieuwe wisentstieren uit Polen en de aanstaande verhuizing van een groep taurossen naar een ander natuurgebied, zetten we belangrijke stappen in het duurzaam beheer.
Twee nieuwe Poolse wisenten versterken genetische basis
In natuurgebied De Maashorst werken we voortdurend aan een gezonde balans voor de grote grazers. Met de komst van twee wisentstieren uit Polen en de aanstaande verhuizing van een groep taurossen naar een ander natuurgebied, zetten we belangrijke stappen in het duurzaam beheer van het natuurgebied. Het doel: gezonde groepen dieren die bijdragen aan biodiversiteit.

Half april verwelkomde de wisentenkudde in De Maashorst twee nieuwe stieren uit het Zuid-Poolse natuurreservaat Pszczyna. De dieren zijn rustig opgevangen in de vangkraal. Zo konden ze bijkomen van de reis. Enkele Maashorstse wisenten heetten hen nieuwsgierig welkom. De kuddebeheerder en de dierenarts hielden de dieren tijdens deze gebeurtenis goed in de gaten.
Uitwisseling wisenten voor gezonde genenpopulatie
De wisent staat als bedreigde diersoort op de Rode Lijst van de IUCN. Wereldwijd zijn er bijna 9000 dieren, waarvan er bijna 7000 dieren in het wilde kuddes leven. Hoewel de populatie de afgelopen jaren zeer sterk in aantal steeg, is de toekomst van de soort nog altijd niet gewaarborgd.

De wisent heeft een smalle genetische basis. Daarom is uitwisseling van dieren (genetisch beheer) zeer belangrijk. Met deze nieuwkomers telt de kudde wisenten op de Maashorst nu 14 dieren.
Succesvolle groei bij taurossen en exmoorpony’s
De taurossen in De Maashorst hebben zich uitstekend aangepast aan hun omgeving en zijn in aantal flink gegroeid. Daardoor is het mogelijk om een sociale groep naar een ander natuurgebied te verplaatsen. In de Maashorst behouden we zo de goede balans, waarbij er genoeg te grazen is voor de overgebleven dieren.

Ook de exmoorpony’s vormen natuurlijke kuddes en vervullen hun rol in het ecosysteem. De dieren leven goed samen met elkaar en met de recreanten in het gebied.
Grote grazers vergroten biodiversiteit
De grote grazers houden het landschap open en brengen meer variatie in het natuurgebied. Zo schillen wisenten bomen en struiken, taurossen grazen en eten twijg en bast en de exmoorpony’s houden het gras kort. Dit gevarieerde graasgedrag zorgt voor een halfopen landschap met een explosie van leven en toenemende biodiversiteit.

Wil je meer weten over de rol van grote grazers? Bekijk dan onze animaties hierover.
samenwerken voor een duurzame toekomst
De vijf partners van het natuurgebied zijn gemeenten Bernheze, Maashorst en Oss, Staatsbosbeheer en waterschap Aa en Maas. Zij beheren en ontwikkelen samen het natuurgebied vanuit een visie voor 2050. In die visie grijpt de mens zo min mogelijk in en krijgt de natuur de kans en de tijd om zichzelf te ontwikkelen.