Als je in Nederland een film wilt opnemen over de oertijd, waar kun je dan terecht? Nou, in De Maashorst natuurlijk! Het gebied is het decor van de film ‘De poten van de bizon’ die op 26 oktober in het Rijksmuseum der Oudheden in première ging. En daar zijn we best een beetje trots op.
De film gaat over kunst in de oertijd. Jagers-verzamelaars die 30.000 jaar geleden leefden, waren geen bruten, slecht gekleed en rondrennend in berenvellen. Integendeel. Ze waren net zo slim als wij. In staat tot verwondering en het maken van muziek en kunst.
Het verhaal vertelt over het ontstaan van een grottekening: twee jonge jagers zijn een dag eropuit om bizons te spotten. Ze maken een schets en nemen de schets mee naar een grot. Daar maken ze een wandtekening en wekken de tekening tot leven met de schaduwen van hun vuur.
Het filmen van de bizons (of wisenten) was volgens de filmmaker Maarten Peels een hele uitdaging. “Omdat het een film is die in de oertijd speelt, wil je geen hedendaagse elementen op beeld. Dat betekent dat we hekwerken, fietspaden, stippen op bomen en meer van dat soort dingen niet konden filmen. Daarnaast lopen de wisenten in een groot gebied. Het was afwachten of we ze 1) konden vinden en 2) of ze op een geschikte plek stonden om ze goed in beeld te brengen.”
Gelukkig is dat allemaal gelukt. Op de website www.potenvandebizon.nl/nl/ vind je meer informatie over hoe de film tot stand is gekomen en kun je de trailer bekijken.