jaaroverzicht 2024
Wat we het afgelopen jaar gedaan hebben
Februari
Handhavings en informatie dagen
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zijn dagelijks actief in het natuurgebied. Dit jaar waren ze ook meerdere zaterdagen met een grote groep boa’s op pad. Ze controleerden of bezoekers zich aan de regels hielden. Ze deelden alle zaterdagen complimenten én bekeuringen uit.
Een boa is op de eerste plaats gastheer of gastvrouw van het natuurgebied. Ze zijn altijd aanspreekbaar voor bezoekers en controleren ook op juist gedrag. Tijdens de handhavingsdagen constateerden ze dat de meeste bezoekers de natuur respecteren en zich aan de bezoekregels houden. Er werden veel complimenten uitgedeeld. Ook beantwoordden de boa’s diverse vragen. En er waren bekeuringen. Onder andere voor eigenaren van onjuist en langdurig geparkeerde auto’s. Gemeenten Bernheze, Maashorst en Oss, Staatsbosbeheer en Waterschap Aa en Maas werken samen voor natuurgebied De Maashorst. Ook hun boa’s werken samen.
Maart
Special in de brievenbus en online
In maart verscheen een Special over natuurgebied De Maashorst. Ingevouwen in lokale weekbladen viel de Special bij duizenden mensen in de omgeving van het natuurgebied op de mat. Je kunt hem nog online lezen Special natuurgebied_De_Maashorst 2024 en in maart 2025 volgt een tweede editie.
Maart
Inrichtings- en beheerplan 2028
In 2015 is het eerste Inrichtings- en beheerplan (IBeP) voor natuurgebied De Maashorst opgesteld. Dit plan is geactualiseerd. Dit nieuwe Inrichtings- en beheerplan geldt tot en met 2028. We bouwen voort op de opgedane ervaringen en ontwikkelingen in het gebied. Ook de ambities uit de nieuwe Gebiedsvisie zijn vertaald naar nieuwe doelen en maatregelen tot en met 2028.
We betrokken externe ontwikkelingen, zoals stikstofdepositie, verdroging en klimaatverandering. En ook maatschappelijke ontwikkelingen, zoals een grote behoefte aan recreatie en een langere gewenningsperiode van het publiek aan begrazing.
De colleges van Maashorst en Oss stelden in 2023 het Inrichtings- en beheerplan 2028 vast. Bernheze deed dit in 2024.
Maart
De ontmoeting
In maart en in oktober organiseerden de vijf partners van natuurgebied De Maashorst informatie- en participatiebijeenkomsten. Beiden werden door circa honderd mensen bezocht. De eerste Ontmoeting was in cultureel centrum Nesterlé in Nistelrode. Het ging over een nieuwe te maken uitkijkpunt, watermaatregelen en subsidiemogelijkheden. Ook konden mensen op een interactieve tafel ideeën voor het natuurgebied delen.
In oktober was er aandacht voor monitoring van de flora en fauna, het bezoekersstromenonderzoek, de nieuwe entree aan de Palmstraat en water in het gebied. Beiden avonden beantwoordden boswachters vragen over de OERnatuur. Ook in 2025 zijn er weer Ontmoetingen. Ze staan gepland voor 25 maart en 21 oktober. Wil je erbij zijn? Geef dit door via Info@natuurgebieddemaashorst.nl.
Een verslag van de laatste ontmoeting, met filmpje en foto’s van deze avond, vind je in dit nieuwsbericht.
April
Animaties over grazers en natuur
In het natuurgebied gebeurt niets zomaar. De natuur heeft zijn eigen regels. Om uit te leggen hoe de natuur werkt zijn er twee animaties gemaakt.
De eerste kwam in april uit en laat zien hoe de grote grazers hun werk doen en hoe je als bezoeker goed met de grazers omgaat.
De tweede animatie legt uit hoe procesnatuur werkt. De animatie over de grote grazers staat hier en die over procesnatuur vind je hier.
Juni
Studentonderzoekers
Verschillende studenten starten vanuit hun opleiding een onderzoekstage voor het natuurgebied. Damian deed onderzoek naar invasieve exoten en Marleen monitorde de interactie tussen de wisenten en recreanten in het natuurgebied.
Leerzaam voor de studenten en heel waardevol voor de beheerders van het natuurgebied.
Studenten en onderzoekers die in het natuurgebied actief zijn herken je trouwens aan speciale hesjes.
Juli
Bezoekersstromenonderzoek
In juli startte een bezoekersstromenonderzoek. De resultaten geven inzicht in de spreiding van bezoekers en (verkeers)druk bij het natuurgebied en in de directe omgeving.
Ruim 400 mensen vulden de enquête in! De data uit de enquête is geanalyseerd om inzicht te krijgen in de bezoekersstromen, de beoordeling van de entrees, de routes en de voorzieningen. Ook is er data verzameld over wanneer en hoeveel mensen verschillende locaties in het natuurgebied bezoeken.
Het onderzoek leidt tot aanbevelingen voor het verlagen van recreatiedruk in de natuurkern en het versterken van recreatieve voorzieningen op de gewenste plekken. Dit wordt vertaald in een recreatieve kansenkaart. Het eindrapport is in het eerste kwartaal van 2025 klaar.
Augustus
Opnamen Rewilding voor kinderprogramma Het Klokhuis
Nu beheert de mens de meeste natuurgebieden en op sommige plekken proberen we de natuur juist weer wild te maken, zoals vroeger. Dat noemen we rewilding of herwilderen. Janouk van het kinderprogramma Het Klokhuis, kijkt in ons natuurgebied De Maashorst hoe dat moet en hoe dat eruitziet.
De uitzending werd begin december uitgezonden en is nog te bekijken en ook geschikt voor volwassenen.
September
Netwerkbijeenkomst GEOpark
Om stakeholders te informeren, betrekken en te activeren was er 20 september het netwerkevent Op weg naar EigenWIJS(T). Ongeveer tachtig mensen die betrokken zijn bij het GEOpark in wording, namen deel aan deze dag. Die onder andere ging over de status van de Unesco aanvraag.
September
Wandelen in begrazingsgebied met wisenten
Half september openden we voor de tweede keer een wandelpad door het begrazingsgebied waar naast de exmoorpony’s en taurossen ook wisenten zijn. Er wandelden diverse bezoekers. Een bijzondere ervaring.
Ben je benieuwd naar de grote grazers? Neem gerust een kijkje. Blijf op het pad, houdt 50 meter afstand, voer de dieren niet en laat je hond thuis. Lees al onze bezoekregels en bekijk onze animatie over wandelen tussen de grote grazers. Regelmatig zijn er Maashorst rangers in de buurt van het wandelpad. Zij kunnen je meer vertellen over de dieren en hun rol in de natuur.
September
Excursie Rewilding Europe
12 september was Rewilding Europe op excursie in De Maashorst. Staatsbosbeheer presenteerde de ontwikkelingen in het natuurgebied in de afgelopen jaren. En de collega’s van Rewilding Europe kregen in het gebied uitleg over verschillende fenomenen en processen in De Maashorst.
De inzet van grote grazers als onderdeel van procesnatuur of rewilding heeft in Europa veel aandacht. Het graasgedrag zorgt voor meer variatie in de vegetatie. Daardoor vinden veel planten, insecten, vogels en zoogdieren een geschikte biotoop. De aanpak en resultaten in De Maashorst trekken jaarlijks de aandacht van natuurspecialisten van ver.
Oktober
Ruiterpaden omleggen
We spraken met twee vertegenwoordigers van de ruiters, menners en maneges rondom De Maashorst.
Verschillende knelpunten zijn besproken en er is actie ondernomen. Begin 2025 passen we de ruiterroute bij de Doelenweg en Slabroekseweg aan, zodat het ruiterpad niet meer door het hondenlosloopgebied loopt. Zo voorkomen we onwenselijke situaties. We kijken ook of en hoe we de overige knelpunten kunnen oplossen of situaties kunnen verbeteren.
December
Rolstoelroutes
Wethouder Jeroen van den Heuvel en leden van de klankbordgroep namen woensdag 18 december een nieuwe rolstoelroute in natuurgebied De Maashorst in gebruik. Deze nieuwe route is 3,4 kilometer. Met deze route kunnen mensen met bijvoorbeeld rollator of rolstoel genieten van het natuurgebied. De locatie is door enkele leden van de klankbordgroep voorgesteld.
Bezoekers kunnen de nieuwe route starten in Zeeland bij De Pannenkoekenbakker of De Heische tip. De route gaat door open landschap, langs houtwallen, een poel en door open en gesloten bos. In het bos gaat de route langs het gebied van de grote grazers.
De route is herkenbaar aan de bordjes met het rolstoelteken. Langs de route staan een bank en een picknickset speciaal voor rolstoelers.
En er zijn nog twee rolstoelroutes voor het natuurgebied in voorbereiding.