doel van participatie
De energie van de grote betrokkenheid van inwoners, ondernemers en belangengroepen wordt zeer gewaardeerd. Daarom betrekken we geïnteresseerden en belanghebbenden op een constructieve en efficiënte wijze bij de ontwikkeling van De Maashorst. Zo kunnen we:
- Kennis en ervaringen delen;
- Belangen en behoeften in kaart brengen;
- Draagvlak en betrokkenheid creëren.
uitgangspunten voor participatie
- Inwoners, ondernemers en belangengroepen krijgen, individueel of georganiseerd, direct of indirect de kans om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van natuurgebied De Maashorst.
- Het gaat om meedenken, meepraten en meedoen, zodat de partners daarna afgewogen keuzes kunnen maken.
Hoe doen we dat?
Hieronder een uitleg van hoe de participatie werkt.
Ontmoeting natuurgebied de maashorst
Twee keer per jaar organiseren de partners een brede informatie- en participatieavond. Alle inwoners, ondernemers en belangengroepen zijn dan welkom. Tijdens deze bijeenkomsten staan de verschillende ontwikkelingen in natuurgebied De Maashorst centraal. Met welke activiteiten zijn we bezig? Welke projecten staan er op de agenda? En bezoekers kunnen hun ideeën, tips en wensen delen en meedenken over specifieke projecten.
Gerichte participatie
Gedurende het jaar worden door de partners plannen en projecten ontwikkeld. Per plan of project bepaald de verantwoordelijke partner of partners of en in welke vorm participatie nodig is, wie hiervoor moeten worden uitgenodigd en wanneer dit plaatsvindt. Er worden dus (gebieds)gericht relevante belanghebbenden uitgenodigd. Onder de koppen Visie en Beleid en Projecten lees je waar we nu mee bezig zijn.
Meldpunt beheeraspecten
Als je in het gebied een kapot hek, overhangende takken of iets dergelijks tegenkomt dan kun je dat altijd melden. Het gaat om zaken die een belemmering vormen voor het gebruik van het gebied en niet kunnen wachten op de halfjaarlijkse oploop. De partners hebben hiervoor een gezamenlijk meldpunt, namelijk info@natuurgebieddemaashorst.nl.
Voor de uitgebreide beschrijving van de participatie verwijzen we je naar de participatieopzet.
Gebruikersraad & Raad van Advies
Tot juli 2023 was de participatie in het gebied geregeld via de zogenoemde Gebruikersraad en Raad van Advies. Beide adviesraden brachten gevraagd en ongevraagd advies uit over plannen en projecten in De Maashorst. Om meer mensen te betrekken bij de ontwikkeling van het natuurgebied gaan we nu dus werken met twee brede informatie- en participatieavonden per jaar en gerichte participatie per plan en project. De adviesraden maken het lopende adviestraject voor de nieuwe Gebiedsvisie nog wel af.