Waterschap Aa en Maas is verantwoordelijk voor de waterhuishouding in natuurgebied De Maashorst. Natuurgebied De Maashorst verdroogt. Dit heeft effect op de landbouw en natuur in het gebied en op de gebieden eromheen.
Meer info
Maatregelen
Om de verdroging tegen te gaan, voert waterschap Aa en Maas verschillende maatregelen uit. Die zijn erop gericht om regenwater beter vast te houden en het grondwaterpeil te laten stijgen. Denk aan het minder diep maken van beken, aanpassen van stuwen en het verplaatsen of verwijderen van duikers.
Projecten
Dit is nog niet voldoende. Daarom werken we aan extra maatregelen waar meer tijd voor nodig is. Zo onderzoekt het waterschap met de gebiedspartners de mogelijkheid om naaldbos om te vormen naar loofbos. In loofbos is minder verdamping. We willen regenwater meer laten infiltreren in de kernen rond het natuurgebied. Het herstellen van de Peelrandbreuk kan meerwaarde hebben voor de waterhuishouding in het gebied.
Actuele informatie Waarom het grondwaterpeil juist in de Maashorst zo hoog is en blijft
Door de extreem natte jaren 2023 en 2024 stegen de grondwaterstanden op hoge zandgronden flink, soms met overlast tot gevolg. Dat speelt in heel Nederland en ook in en rond De Maashorst. In een artikel in het Brabants Dagblad leggen Waterschap bestuurder Ernest de Groot en adviseur peilbeheer Jos Kruit uit hoe dat komt. En wat het waterschap wel en niet kan doen. Lees meer op deze pagina van het Waterschap Aa en Maas.
Website en nieuwsbrief
Het waterschap heeft een eigen projectpagina en nieuwsbrief voor het natuurgebied. Hieronder vind je de link naar de laatste nieuwsbrief en de projectpagina. Wil je hun nieuwsbrief ontvangen? Meldt je dan zeker aan!
- Projectpagina: De Maashorst – Waterschap Aa en Maas. Hier kun je je ook abonneren op de nieuwsbrief van het waterschap.